Får vi se Audi i formel 1?

Årets Formel 1-sesong går mot slutten og Nico Rosberg kjemper for livet for å holde tittelforsvarer Lewis Hamilton bak seg. Briten har nå kuttet forspranget til 12 poeng, og det går mot en nervepirrende avslutning i sammendraget. Det så lenge ut som Rosberg hadde sammenlagtseieren i sin hule hånd, men Hamilton har virkelig tatt innpå i løpet av høsten.

Både Rosberg og Hamilton kjører for Mercedes, og dette merket har de siste årene parkert de andre konkurrentene. Vi må tilbake til 2013 for å finne sist gang en fører som ikke representerte Mercedes vant sammenlagt. Sebastian Vettel gikk til topps for Renault den gangen, og det finnes det flere produsenter som ønsker å velte Mercedes fra tronen, men dette er nok lettere sagt enn gjort.

Er det mulig å bryte dominansen til Mercedes? 

Det blir spennende å se om Hamilton kan ta inn de 12 poengene han trenger i Abu Dhabi, men alt taler for at Rosberg stikker av med sin aller første sammenlagtseier i Formel 1-sirkuset. Hos bet365 får du i skrivende stund 4.33 i odds på at Hamilton snyter Rosberg for verdensmestertittelen for de kommende løpene.

Sammenlagtseieren går uansett til Mercedes for tredje året på rad, og flere eksperter etterlyser andre aktører som kan ta opp hansken.

 

skjermbilde-2016-11-23-kl-23-20-11

Nico Rosberg bør sikre seg den første sammenlagtseieren sin i Abu Dhabi.

Bilde: Jake Archibald

Audi sier blankt nei

Mange følgere av Formel 1-sirkuset peker på Audi som en kandidat til å ta opp kampen mot Mercedes. Audi har allikevel uttalt at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å investere i denne motorsportgrenen. Representanter for selskapet har nemlig uttalt at fokus på elektrisk- og hybridteknologi passer best i World Endurance-mesterskapet. Mektige personer innen Formel 1 har prøvd å få med seg Audi i årevis, men konsernet har konsekvent nektet å delta. Det kan muligens virke litt rart at en av verdens største bilprodusenter ikke ønsker å delta i verdens mest prestisjefylte motorsportturnering, men dette skyldes sannsynligvis at Audi ikke har investert nok i teknologi som gjør det mulig å utvikle en bil som kan kjempe om førsteplassen. Det gir således lite mening å bruke mye ressurser på et lag som vaker rundt en tiendeplass i sammendraget.

Formel 1 må sørge for klarere regler

En innvending som har kommet fra flere hold er at reglene er for uforutsigbare. Argumentet er at den nåværende situasjonen ikke er forutsigbar nok for produsenter som ønsker å investere betydelige pengebeløp. For tiden svirrer det for eksempel flere rykter om framtidige motorregler, og at disse kan endres på kort sikt. Det fortoner seg derfor som en smule bortkastet å investere mye penger i en ny motorteknologi som kanskje blir erklært ulovlig om et par år. Formel 1 bør derfor låse reglene sine i minst en femårsperiode, slik at nye bilmerker vet hva de har å forholde seg til.

Kan aksjonærene presse fram en endring?

Det er ikke til å legge skjul på at Formel 1 er en rikmannssport, og et eierskifte hos Audi kan selvsagt føre til at situasjonen endrer seg. Dette er allikevel et hypotetisk scenario, og den nåværende situasjonen tilsier nok at Audi blir sittende på gjerdet en god stund framover. Dette er synd for sporten, ettersom den ikke er tjent med at bare én aktør er totalt dominerende i sammendraget.

Lik, del og følg oss: