– Å levere salgsmelding og registrere bilen på nett er den raskeste og tryggeste måten å selge og kjøpe bil på. Det er ikke lenger nødvendig å sende vognkort del 2 i posten eller møte opp på en trafikkstasjon for å få din nye bil lovlig ut på veien, sier seksjonssjef Heidi Øwre i Statens vegvesen.
I overkant av én million kjøretøy skifter eiere hvert år. Noen bytter bil ofte mens for andre er dette en sjeldnere oppgave.
– Mange er kanskje usikre og vet ikke helt hva de skal gjøre. Papirmølla kan synes voldsom og begreper som salgsmelding og omregistrering kan være ukjent. I nettjenesten vår blir du ledet gjennom prosessen steg for steg. På få minutter kan du stå med et midlertidig vognkort i hånda, og den nye bilen din er fiks ferdig registrert og lovlig å kjøre, forklarer Øwre.

Statens vegvesen anbefaler at du også sørger for å ha en kjøpskontrakt. Det finner du blant annet hos Forbrukerrådet. Det er også viktig at du som selger sikrer at betalingen er gjennomført før nøklene skifter hender.
Flere digitale tjenester
De siste årene har Statens vegvesen jobbet for å legge ut flere digitale tjenester på vegvesen.no. I tillegg til å levere salgsmelding kan du blant annet melde tapt vognkort, tapt førerkort, bestille time til oppkjøring og finne kjøretøyopplysninger på nettet.

– Vi ønsker at brukerne våre skal få utført oppgavene sine digitalt. Det er enklere for dem og mer effektivt for oss. De tjenestene vi har er blitt godt tatt imot, og vi håper at den forbedrede salgsmeldingen også vil være til nytte for mange, sier Øwre.
Slik gjør du det:

  • Selger begynner med å sende en salgsmelding til kjøper via Din side på vegvesen.no.
  • Kjøper må deretter logge inn på sin side og godkjenne.
  • Kjøper får opp status for omregistrering og oversikt over hva som må være i orden for å få vognkort og ta kjøretøyet i bruk. En av disse tingene er omregistreringsavgift som nå kan betales med én gang inne i tjenesten. Vær klar over at du ikke kan bruke kredittkort.

Hvis du heller ønsker det, kan du fortsatt levere salgsmelding og vognkort del 2 på trafikkstasjonen eller sende det i posten.