Rally-NM innledes med Sigdalsrally på lørdag

Det er internasjonal sus over startfeltet når årets rally-VM innledes på lørdag. Førere som Henning Solberg, Mads Østberg og rallycross-stjernen Andreas Bakkerud er blant dem som stiller til start i Sigdalsrally.


Rundt 70 biler stiller til start i Sigdalsrally i Buskerud, og selv om ikke vinteren har satt inn for fullt meldes det om gode forhold. Deler av enkelte fartsetapper har arrangøren måttet sløyfe, men der det skal kjøres er det god og tykk issåle meldes det fra Sigdal.

Det er NMK Modum & Sigdal som er arrangør av NM-åpningen i år som i fjor. Løpet har start, mål og base på Nerstad skole og samfunnshus, og totalt skal det kjøres sju fartsetapper. Det er meldt godt med minusgrader på lørdag så temperaturen vil gi en god vinterfølelse selv om det er lite snø.

Som i fjor skal det kåres fire norgesmestre i rally. Det er sju NM-runder i årets sesong. Tre på vinterføre og fire på barmark. NM-finalen er Rally Hedemarken i september.

Anders Grøndal, som var norgesmester i sin Ford Fiesta R5 i fjor, får konkurransen av blant andre VM-fører Mads Østberg i samme type bil på lørdag. Henning Solberg på sin side kjører utenfor NM-klassene med en svært potent Mistubishi Lancer. Sammen med sin kartleser Cato Menkerud vant han Romjulsrally på Elverum nylig med denne bilen.

Fjorårets bronsevinner i rallycross-VM, Andreas Bakkerud, gjør rallydebut i en tohjulsdreven Ford Fiesta R2T i Sigdalsrally.

I klassen for internasjonale biler med firehjulsdrift var det altså Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport som ble mester i fjor med sin Ford Fiesta R5. Han stiller som en av favorittene også på lørdag, nå med Roger Eilertsen i kartleserstolen.

Mads Østberg og Ola Fløene, også de fra Asker og Bærum Motorsport, stiller også i en Ford Fiesta R5. Østberg og Fløene vant tre NM-runder i fjor og er uten tvil blant favorittene på lørdag. De blir også i år å finne i rally-VM, og Rally Sweden i februar blir deres første VM-runde.

Med samme type bil stiller hjemmefavoritten Frank Tore Larsen som kjører for arrangørklubben NMK Modum & Sigdal. Sammen med kartleser Torstein Eriksen var Larsen norgesmester i 2014 og han endte på 6. plass i fjorårets NM.

Eyvind Brynildsen fra KNA Varna tok NM-gullet i denne klassen i 2015, og han stiller også i Sigdalsrally med svenske Anders Fredriksson i kartleserstolen i sin Ford Fiesta R5.

Fjorårets sølvvinner i NM, Oscar Solberg (19) stiller i igjen i sin Subaru Impreza. Oscar, som kjører for KNA Indre/Ytre Østfold, har med seg svenske Patrick Barth i kartleserstolen.

I en Subaru Impreza stiller også Marius Aasen fra Asker og Bærum Motorsport. Han har for det meste konkurrert internasjonalt de siste sesongene, og blir et spennende innslag på lørdag.

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler er det åpent foran NM-åpningen.
Fjorårets sølvvinner, Håkon Sveen Frøslid fra NMK Fluberg stiller sammen med kartleser Marius Fuglerud i Ford Fiesta. Morten Storsveen fra KNA Varna i Renault Twingo R2, Tom Heitmann fra NMK Sandefjord i Ford Fiesta R2 og ikke minst rallycross-fører Andreas Bakkerud i Ford Fiesta R2T er andre interessante navn i klassen. Bakkerud har fått med seg Miriam Walfridsson i kartleserstolen, en plass hun hadde hos NM-vinner Anders Grøndal i fjor.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler er fjorårets sølvvinner, Vidar Nordbø fra KAK blant de største favorittene. Han har byttet ut sin Volvo 240 med en BMW M3 og har med seg Eirik Spilling som kartleser i Sigdalsrally.

Edvall Martin Stenberg fra NMK Hadeland ble bronsevinner i 2015 og endte på 4. plass i fjor i denne klassen. Han stiller med Ford Escort og Trond-Håvard Østheim som kartleser. Blant favorittene er også Anders Kjær fra NMK Larvik og kartleser Gøril N. Undebakke i VW Golf GTI. I det hele tatt er det svært åpnet i nasjonal klasse, NM-klassen med størst deltagelse.

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift stiller svært mange kjente rallynavn i år, og det er ventet at dette blir en uhyre spennende NM-klasse.

Fjorårets mester Jo Inge Bakken har imidlertid valgt i stille i klassen for tohjulsdrevne på lørdag. Men fjorårets vinner i nettopp klassen for tohjulsdrevne biler, Søren Snartemo fra NMK Konsmo har gjort omvendt. Han stiller nå med en firehjulsdreven Mitsubishi Lancer og sin faste kartleser Arne Ingar Stulen.

Også fjorårets bronsevinner i klassen for tohjulsdrevne biler, Tom Kristian Lien fra NMK Modum & Sigdal, stiller nå med firehjulsdreven bil. Også han en Mitsubishi Lancer og med Rita Kristensen som kartleser.

Kenneth Johnsrød fra Asker og Bærum Motorsport, som tok NM-bronse i klassen for internasjonale biler i fjor, har byttet til nasjonal klasse med sin Mitsubishi Lancer.

Ved siden av disse stiller mesteren fra 2015 i denne klassen, Bernt Kollevold fra Asker og Bærum Motorsport også i år med sin Toyota Celica ST205 og med Ove Johnny Andersen som kartleser.

Vinneren av fjorårets siste NM-runde, Mats Lysen fra KNA Solør, stiller også i år med sin Mitsubishi Lancer og søster Lena Lysen i kartleserstolen.

Sigdalsrally har sin base, serviceplass, start og målgang ved Nerstad skole/samfunnshus på Prestfoss. De sju fartsetappen er velkjente, og den legendariske Letmolia kjøres også i år begge veier.

Det er følgende NM-klasser i år:
NM-Klasse 1: Førere/kartlesere Gr. N/A/R-biler med tohjulsdrift, uten turbo og med motorvolum maks.
2000 ccm. (Kit Cars med motorvolum over 1600 ccm og R3D tillates ikke).
NM-Klasse 2: Førere/kartlesere Gr. N og R-biler (ikke R4) som ikke inngår i kl. 1. Dvs firehjulsdrift,
turbo, og motorvolum over 2000 ccm (S2000 Rally, RRC og R5)
NM-Klasse 3: Førere/kartlesere Gruppe H (nasjonale klasser 10-12)
NM-klasse 4: Førere/kartlesere med biler i klasse 13 iht. særreglement

Lik, del og følg oss: