Tykke vinterklær øker risikoen for de minste

Tykke og varme vinterklær i bilen kan bety økt skaderisiko for de minste. En undersøkelse utført av den tyske bilorganisasjonen ADAC viser nemlig at tykt vintertøy gjør det vanskelig å stramme selene i barnesetet ordentlig, og for hver centimeter med slakk øker risikoen for store skader.

– En hard oppbremsing vil, selv ved lave hastigheter, få store konsekvenser for barnet. Det tykke vintertøyet gjør at selen ikke sitter tilstrekkelig tett på kroppen. Ved en hard oppbremsing kan selen derfor skjære seg inn i magen på barnet og medføre alvorlige indre blødninger, sier Volker Sandner, som er testansvarlig hos ADAC.

Parkdresser, dunjakker eller andre tykke vinterklær må derfor av før barnet spennes fast i barnesetet. Den tyske undersøkelsen viste imidlertid at nærmere fire av ti foreldre ikke tok av barnas yttertøy før de ble fastspent.

Selv om det er gjort i beste mening fordi man ikke ønsker at barn skal fryse, heller ikke i bilen, kan dette gå ut over trafikksikkerheten for barnet.

– Dette er en av flere gode grunner til å montere en bilvarmer. Denne sørger for å forvarme kupéen slik at man alltid setter seg inn i en god og varm bil, med den økte komforten dette gir, både for små og store. I tillegg er man sikret is- og snøfrie ruter og fri sikt fra første meter.

Forvarmet motor betyr dessuten lettere start og redusert motorslitasje, sier Gjermund Hjell i Webasto Norge, som nå har et større utvalg av bilvarmere enn noen sinne:

– I tillegg til de drivstoffdrevne bilvarmerne, har vi nå også lansert elektriske eThermo Top Eco. Denne nyheten henter strøm fra en standard 230V stikkontakt til forvarming av både motor og kupé, og lader i tillegg bilbatteriet mens den er i drift.

En av fordelene med den, er at den bruker bilens egen vifte for varme til interiøret, sier Gjermund Hjell.

Han mener at ekstra bilvarmer er en god og riktig løsning i vinterlandet Norge:

– Fordelene er mange, både for komfort og sikkerhet. Ved å unngå unødig tomgangskjøring og kaldstart sparer man også miljøet for unødig høye avgassutslipp, sier han.

Mer: