Det er bedre å kjøre med sommerdekk

Kjør heller på sommerdekk enn på de gamle piggfrie om sommeren

Våren er tiden for dekkskift. Likevel vurderer kanskje noen, som har kjørt på gamle vinterdekk, å slite disse helt ned i løpet av sommeren, slik at de kan spare utgiftene til dekkskift, og kanskje også utgiftene til kjøp av et nytt sett med sommerdekk – men de må da også regne med redusert sikkerhet og driftsøkonomi.

Vinter- og sommerdekk har egenskaper som skal tilfredsstille sesongspesifikke krav, som er tilpasset værforholdene i de forskjellige årstidene. På denne måten sikrer du optimal økonomi og sikkerhet i all slags vær. Så selv om det er fristende å kjøre på vinterdekkene helt frem til høsten – sommerdekk er et bedre valg ved varme temperaturer. Den velkjente tommelfingerregelen for dette lyder: Fra påske til oktober. Når gjennomsnittstemperaturen holder seg konstant over syv grader celsius, kommer fordelene ved sommerdekk tydelig frem.

Også ADAC, den største bilførerorganisasjonen i Tyskland, fraråder å kjøre på vinterdekk om sommeren. Grunnen er at: Vinterdekk er ikke beregnet for varme temperaturer på grunn av at det er et mykere materiale i slitebanen, og de gir derfor dårligere veigrep. Når det blir varmere, blir gummien mykere, slites fortere av, og bremseeffekten blir tydelig redusert. Tester, som er utført av ADAC, har vist at bremselengden ved 100 km/t kan bli forlenget med opp til 16 meter om sommeren. Hvis dekkene varmes opp tilstrekkelig ved harde belastninger kan sidene på vinterdekkene bli skadet, og deler av slitebanen kan også løsne.
– Vi anbefaler å bytte til sommerdekk nå, fordi det er bare disse som kan garantere godt veigrep og kort bremsestrekning ved varme temperaturer på grunn av sin tilpassede dekkprofil og spesielle gummiblanding, råder Thierry Delesalle fra Dekkonline.com. Dem som tror at de kan kjøre videre på vinterdekk, gjør ikke lommeboken sin noen stor tjeneste. Ved varmt vær stiger brennstofforbruket med opp til 15 prosent når du kjører med vinterdekk», uttaler Delesalle, i en pressemelding.