Nå dreier det seg om rene dekk

Siden ”Det Herrens År” 1988 har jeg kjørt piggfritt gjennom vinteren, og vært lykkelig med det. Om jeg kjører mye? Tja, 40 – 60.000 km/år har vel vært normen – heldig vis oftest nærmest de 40.000. Og stadig minnes jeg om hvor viktig det er  å rense dekkene.

Allerede midt på 1980-tallet opplevde jeg viktigheten av rene dekk for godt grep, og husker fortsatt at de lokale ambulanse-gutta svingte innom ”tanken” for å rense dekkene.

De dro pumpa med avfetting ut av vaskehallen, og sprayet på en runde på hvert hjul. Så kjørte de en meter frem før de sprayet på en ny runde for å nå rundt hele dekket.

Den brune guffa som lå igjen i den hvite snøen ligger fortsatt på mine netthinner.

Så bor jeg litt oppe i lia – og har gjort det siden nevnte 10-år, og har mer enn en gang stoppet midt i bakkene fordi det var en eller flere som fikk stopp lenger oppe.

Når veien var ryddet, og folket igjen skulle kjøre i gang sto fortsatt mange bom stille – selv om hjulene rullet.

Kanskje ble jeg oppfattet som litt vel ”eplekjekk” når jeg slapp brekket og svingte utenom de som fortsatt sto der. ”Eplekjekk” var jeg nok ikke, men jeg hadde benyttet ventetiden til å dra på en runde med rensemiddel fra vaskehylla på ”tanken”.

Tro meg når jeg hevder at jeg kjente festet slippe et mikrosekund når feltet på dekket som jeg ikke hadde rukket å spraye traff glatt underlag.

Gjennom 30 vintre har det selvfølgelig vært en enorm utvikling. Utviklingsavdelingene hos dekkprodusentene og hos bilprodusentene har jobbet kontinuerlig, og i bilen din er det over tid utviklet, og videreutviklet, hjelpemidler for å hjelpe deg å bremse, men også for å få deg opp og frem i verden.

Vel og bra, men å vaske dekken er fortsatt like viktig.

Så kan man si noe om at dekk er ferskvare, og at avfetting tørker dekket, men om du sprayer på og kjører guffa av på underlaget lider nok ikke dekkene særlig av uttørking.

Selv har jeg prøvd både dekkrens og dekklister, og merker ikke særlig forskjell – det viktige er å holde dekkene ved like.

Vask og rens – og du vil oppleve glade hjul som gleder seg til å gjøre den jobben de er møysommelig utviklet for å utføre på en langt bedre måte.

Jeg vil gjerne treffe deg, men ikke når du kommer seilende mot meg – eller ikke får stoppet bak meg når jeg stopper.

…… og helt til slutt; Dette gjelder selvfølgelig også på sommeren, når asfalteringssesongen og varme soldager fyller dekkene dine med oljeprodukter.